פעולות מסחר הנובעות מדחפים רגשיים דומות למעשה למעשן שיודע שעישון מזיק לבריאותו ובכל זאת אינו מסוגל להפסיק. הן דומות לאדם שסובל מעודף משקל, שיודע שאכילת יתר מזיקה ולמרות שהוא כל כך רוצה לרדת במשקל הוא לא עומד בדחף הרגשי לאכול …
חייבים להפריד את הסיבות הרציונאליות מהדפוס הרגשי של אותה החוויה… על מנת לשנות את הדחף הרגשי יש לעבור שרשרת תהליכים, ואין ספק שדרך זו מעט ארוכה, מורכבת ומחייבת סדר תהליכים מסוים, שלא לדבר על התמודדויות מנטאליות לא פשוטות ולכן רק כוח רצון חזק נחישות והתמדה יביאו להצלחה.
הרבה מהתהליכים שעל פיהם אנחנו פועלים מחשבות, רגשות, דחפים, ואמונות. שהם למעשה חלק מאבני היסוד המרכיבים את צורת ההבנה שלנו אך בעיקר את אופן תפיסת המציאות (Perception)– הם לא רק בגלל מי שאנחנו, אישית, אלא שורשם נעוץ עמוק יותר. דפוסי ההתנהגות שלנו דומים בתהליכים אבולוציוניים הקשורים לאופן שבו כל בעל חיים על כדור הארץ פועל, בעיקר בחי אך גם בצומח.
ומדוע זה חשוב? כי את התשובה למסחר נכון לא תמצאו רק בניתוח טכני, פונדמנטאלי, או באסטרטגיה כזו או אחרת, שהרי זה חלק קטן ממכלול הדברים. הלמידה בעיקרה חייבת להיות סביב המגמה לאיזון הרגשי שלך בזמן מסחר.
המחשבה לסחור מתוך רצון לעשות כסף מובילה לדחפים שגויים המזיקים לסוחר שכן שהיא בונה בסיס של התייחסות למסחר מתוך נקודת מוצא של רווח או הפסד. רווח מתורגם כהרגשה טובה, כהרגשת ביטחון, כעבודה נכונה, כהישגיות, כהבנה וכדומה, ואילו הפסד מתורגם לתחושות בלבול, תסכול, חרדה, חוסר ביטחון ועוד.
אלה הם אותות בעייתים שמועברים למוח, בתהליך אבולציוני (הולך ומתפתח), ומובילים בחלקם להרגלי מסחר שגויים ומסוכנים.
מה כן , על מה הסוחר צריך להתמקד בכדי להצליח?
הכול מתחיל מהכוונה, מניצוץ המחשבה אשר בונה את נקודת המוצא שלך.
חשוב לדוגמה שבעוד חצי שנה תהיה במצב של הזדמנות פז, שבו הכול יתחוור לך, שתהיה עם מספיק ביטחון לנהל את הטרייד, שתהיה לך הבנה מושלמת של הנעשה, שחווית את כל האפשרויות ואתה יודע מה נכון ומה לא, שאתה סומך על עצמך לפעול נכון, שכבר אינך פוחד ויודע בדיוק מה רמת הסיכון שלך, ואתה פשוט מסונכרן עם עצמך כדי לנצל את ההזדמנות ולהרוויח כראוי לסוחר מקצועי X כסף לדוגמה!
עכשיו כשיש לך שישה חודשים, מה אתה עושה?
מתכונן ולומד על מנת להיות מוכן לרגע האמת. בזה הרגע שינית את נקודת המוצא שלך. כל פעולות המסחר שלך ינותחו ביחס למה שלמדת ואיך השתפרת כדי להיות מוכן לרגע האמת. כל התיסכולים המצטברים והרגשות המתלווים להישגים הכושלים היום-יומיים יקבלו משמעות שונה ולפיכך ההרגשה תהיה אחרת. בפעם הבאה שתפסיד, וגם אם תרוויח בטרייד כזה או אחר, אתה תתמקד בלמידה, בעבודה נכונה, בתהליכים ולא בתוצאה. הרבה סוחרים מתמקדים בכמה כסף הם עשו היום, השבוע, החודש או השנה. זו בעיה כי תשומת הלב מופנית לכיוון אחר מאשר להיות טוב יותר, מוכן ומקצועי יותר להזדמנות הבאה שתבוא.
היו תקופות שסחרתי כמו ילד בן ארבע מבחינה רגשית אבל למדתי. למדתי מהם הגבולות שלי, מה נכון ומה לא, והלמידה הזאת באה לידי ביטוי כל הזמן. יש לציין שבניגוד לתחומים אחרים בחיים, למידת מסחר היא בעיקר למידה מתוך התנסות אישית, כמו ללמוד לרכוב על אופניים – לא משנה כמה ספרים תקרא בנושא, אתה תלמד רק כשתתחיל לרכוב. נוסף לכך, פרדוקס החיים, למידה במסחר נובעת מניסוי וטעייה – כשאתה מרוויח ההרגשה היא שהכול בסדר, וכוח הרצון ללמוד אינו חזק כל כך. לעומת זאת כשאתה מפסיד או לא מצליח להרוויח, אתה רוצה לדעת למה, ואז כוח הרצון לפתור את הבעיה הוא חזק ביותר והוא מה שמניע קדימה.
מבחינה כספית חשוב להתרכז בשני דברים בלבד. האחד, מזווית ההפסד, לא לחרוג יותר מדי מתקציב ההון סיכון היומי/שבועי שהקצבת לעצמך. והשני, מזווית הרווח, למצות את המקסימום מההזדמנות שלפניך בהתאם ליכולות שלך באותו הרגע. במקרה של הפסד, הנתון די מוחלט וקבוע למרות שהתקציב משתנה. לעומת זאת מבחינת הרווח – הדברים דינמיים ומתפתחים בהתאם למיומנות שהולכת ומשתפרת עם הזמן.
חייבים להבין שהמפתח למסחר נכון אינו תלוי בשוק ההון או בסיבות למה זה עולה או יורד, אלא ביכולתו של הסוחר לפעול נכון ברגע האמת. תאונות רכבים נגרמות בגלל נהגים ולא בגלל מכוניות, גם אם תנאי הכביש גרועים ביותר!
נכון יש שיגידו שהם יודעים זאת,
ואני אומר – אולי ברמה המחשבתית כן, אבל לא ברמת התת-מודע או הרגשית, כי אם אתה לדוגמה עדיין חושש או שלא התגברת על הפחד, או שאתה תקוע בלופ מעשים קבוע, או אפילו אם אתה מרוצה מעצמך שהרווחת השנה 25 אחוז ויותר על הכסף כשאחרים הפסידו – אתה עדיין נמצא על מסלול של מקובעות ולא על מסלול של צמיחה והתפתחות. למה? כי כשיקרה משהו שיוציא אותך מאיזון או כאשר תאבד את הביטחון שלך באיזושהי פעולה חריגה (וזה קורה), תמצא את עצמך מקובע לאותם הרגלי מסחר בעייתיים שרכשת עד אותו הזמן.
ברגע שמבינים נקודה זו מכוונים את האצבע לכיוון למידה מנטאלי רגשי ואישי. להבין מה הוא דחף רגשי, מהם הדחפים הרגשיים שמביאים אותי לפוזיציה (דוגמת החשיבה על הצורך לעבוד ולעשות כסף), מה כסוחר גורם לי להרגיש לחץ, חוסר סובלנות, ביטחון, אדישות, סיפוק, אושר, תסכול, חרדה, עניין, ייאוש, אופוריה ועוד ועוד. הוסיפו את כל התחושות שמלוות כי זה מה שקובע את אופן הפעולה של הסוחר.
בהצלחה לכולנו,
מומלץ לצפות בתוכנית "הלוחש לכלבים" בערוץ המדע, יש לשים לב איך כלבים כלואים בפעולות מתוך הרגלים ודחפים רגשיים ואיך סיזר משחרר אותם ויוצר דפוסי התנהגות אחרים.